Esettanulmány – Monitoring rendszer a felsőoktatásban

Esettanulmány – Monitoring rendszer a felsőoktatásban
UUj projekt

Általánosságban elmondható, hogy a felsőoktatási intézmények zöme több telephellyel is rendelkezik, így az informatikai szolgáltatások nem egy épületre korlátozódnak.

Ezek között a legváltozatosabb körülményekhez kell tudni alkalmazkodni az informatikai rendszernek.

Kiemelten fontos szerepet játszik a wifi mint szolgáltatás, ez legyen belső hálózat vagy hallgatói wifi rendszer.

Milyen szerepet tölt be a monitoring a wifi rendszerek ellenőrzésében?

A wifi hálózatok esetén a forgalom és kliensszám egy jó mutató, amiből következtethetünk a terheltségre is. Ebből tovább vonatkoztathatunk a rendszer stabilitására, terhelhetőségére, mert mikor egy többszáz fős előadó megtelik és a hálózat instabilitása az oktató számára is kellemetlenségeket okozhat.

A monitoring rendszerek természetesen nem csupán a wifi rendszerek felügyeletére alkalmasak, hanem Linux, Windows fizikai és virtuális gép felügyeletén túl az IT hálózat elosztásáért felelős eszközök (routerek és switchek) állapotának ellenőrzésére is.

Az előre paraméterezett riasztási küszöbök segítségével kaphatunk figyelmeztetéseket, ha esetleg a rendszerünkben hiba vagy túlterhelés érzékelhető, de akár a behatolási próbálkozások növekedéséről is értesülhetünk.

Mit jelent ez?

A hibákat nem csupán észlelni, hanem megelőzni is lehet, monitoring által mért adatok rendszeres kiértékelésével, megfelelő vizuális megjelenítésével. A rendszer gyengepontjainak megkeresésével megállapítható az üzemelő rendszer teherbírása, valamint lehetőség nyílik a fejlesztési irányok kijelölésére is.